top of page

A jóga, mint stresszkezelési eszköz

Mindennapi életünk során nem tudjuk elkerülni a stresszt. Sajnos nincs stresszmentes élet. Szerintem még a kolostorokban egész nap imádkozó szerzetesek, vagy meditáló jógamesterek számára sincs. Ha számukra mégis lenne, sajnos az sem sokat segítene a mi életünkön.

Nekünk együtt kell élnünk a mindennapi stresszel, amely szembejöhet velünk az otthonunkban, a munkahelyen, buszmegállóban, gyakorlatilag bárhol és bármikor.

Véleményem szerint alapvetően

2 megoldási lehetőség van a stresszel való megküzdésre:

1) kevesebb dolgot élünk meg stresszként (erős rezilienciával) és/vagy

2) megtanuljuk kezelni a stresszt.


Reziliencia alatt alapvetően a változásokhoz való rugalmas hozzáállást értjük. Az élet tele van változással, ami teljesen normális, de a hozzáállásunkon, rezilienciánkon múlik, hogy mi mennyire kezelünk stresszként egy változást, és mennyire tudunk alkalmazkodni hozzá. Például egy hétvégi utolsó pillanatos programváltozást is lehet nagy feszültséggel, stresszesen megélni, de lehet rugalmasan hozzáállni, hogy „ok, rendben, akkor újratervezés”. A reziliens viselkedés az élet változásainak stresszként való megélésének csökkentéséhez járulhat hozzá.

A másik „megoldókulcs” a megfelelő stresszkezelés lehet. Ha már valamit stresszesnek élünk meg, akkor nagyon fontos, hogy azt a stresszt megfelelően vezessük ki a szervezetünkből, ne hagyjuk „bent”, mert hosszú távon fizikai és lelki megbetegedésekhez vezethet. Sok lehetőség van a stresszkezelésre, és teljesen egyéni lehet, hogy kinek milyen módszerek vállnak be.


Néhány nagyon hasznos stresszkezelési eszköz:

  • jelenlét gyakorlatok (pl.: mindfulness, légzésfigyelés, testérzet tudatosítás)

  • sport, testmozgás

  • relaxáció, meditáció

  • séta friss levegőn (parkban, erdőben különösen hasznos)

  • stresszt generáló helyzet, érzés kibeszélése barátnak/segítőnek

  • probléma leírása, szorongás elemekre bontása, legrosszabb szcenárió elfogadása

  • stressz átkeretezése (meglátni a lehetőséget, a tanulságot az adott stresszes helyzetben)

  • alkotás (pl.: képfestés, kerámia készítés, gyöngyfűzés, rajzolás, agyagozás)

  • bármilyen örömteli tevékenység (pl.: meleg fürdő, könyv olvasása, barátokkal való találkozás).

A jóga olyan fantasztikus stresszkezelő eszköz, hogy egyszerre tudja oldani a stresszt a jelenlétre összpontosító gyakorlatok, a fizikai mozgás és a relaxáció segítségével. Emellett a csoportos jógaórákon biztosítja a közösségbe tartozás, a társas kapcsolódás lehetőségét is. A befelé figyeléssel, az önmagunkkal szemben megengedő magatartással és a légzés tudatos lassításával pedig a paraszimpatikus idegrendszerre tudunk hatni a jóga gyakorlása során.


A stresszoldó hatha jóga keretében nagyobb hangsúly helyeződik a stressz miatt befeszült izmok lazítására, a gondolatok elengedésére és a jóga gyakorlatokra való ráhangolódásra. A fizikai gyakorlás során a test energetikai felszabadítására, izmok, ízületek átmozgatására kerül sor folyamatos légzés és testérzet figyelése mellett. A jógaóra a teljes test ellazításával, meditációval zárul. A jógastúdió hangulatos fényei, a gyertyák, az illóolajok, a szélcsengő kellemes hangja, a nyugtató tea szintén hozzásegíti a jógázót a hét során felgyülemlett stressz minél teljesebb elengedéséhez.


Stresszoldó hatha jóga órák elérhetőek a Stúdióban minden pénteken 16:30-tól (75 percben)

Bea


Comments


bottom of page