top of page

Pink Október

Sárga, narancssárga, barna, piros… szép őszi színek.

Viszont most egy új színt szeretnék vinni az életetekbe, a rózsaszínt. Nem ez most nem a Barbie filmről fog szólni, pedig szólhatna arról is 😊 .

Nem tudom, hogy tudtad-e, hogy világszerte minden évben október, a mellrák elleni küzdelem hónapja. Magyarországon ez a betegség ötször-hatszor annyi embert érint évente, mint a méhnyakrák, azonban mindkettő rendszeres vizsgálattal, valamint szűréssel megelőzhető. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon évente több, mint 7000 nő szembesül ezzel a diagnózissal, mely évi 2100-2300 nő haláláért felelős.

Miért rózsaszín? 1993-ban Evelyn Lauder megalapította a Mellrák Kutatási Alapítványt, és jelüknek a pink szalagot választotta. Azóta ez a szín a mellrák elleni küzdelem szimbóluma.

Ebben a blog cikkben, most az egyik kockázati tényezőhöz a szükséges eszközöket szeretném megmutatni Nektek.

Amiről szó lesz az nem más, mint a rendszeres önvizsgálat, mert igen, kockázati tényező ennek a hiánya.


Vannak figyelmeztető jelek, amikre jó, ha figyelsz egy önvizsgálatkor:

o az emlőben csomót tapintasz

 

o a bimbó behúzódik

 

o a mell bőrén behúzódást észlelsz

 

o a bimbón ekcémának tűnő elváltozás jelenik meg

 

o az egyik mell bőre - az ellenoldalihoz képest - duzzadttá, keménnyé, illetve pirossá válik

 

o bármilyen váladék a mellbimbóból (kivéve tej)

 

o hónod alatt csomót tapintasz.

 

 

Hogyan is vizsgáljuk meg magunkat?


Mellvizsgálat lépései

Félmeztelenül állj egy tükör elé, és különböző pozíciókban szemléld meg a melleidet. Először lógasd le, aztán emeld fel a karjaidat, utána döntsd előre a felsőtestedet, majd a csípőre tedd a karjaidat. Elölről és oldalról is nézd meg a melleidet, és közben figyeld meg, hogy az előző vizsgálat óta történt-e valamilyen elváltozás. Ha valamilyen furcsaságot tapasztalsz, kérj időpontot az orvosodhoz. 👩‍⚕️👨‍⚕️

Álló helyzetben vizsgálat

Miután megnézted a melleidet, tapogasd végig azokat. Először emeld fel a jobb karodat, és finom mozdulatokkal tapogasd végig a melledet, a bimbódat és a bimbóudvart a bal kezeddel. Utána válts kart, hogy a másik melledet is vizsgáld meg. Mindig zárd össze az ujjaidat és haladj körkörösen kívülről befelé. A mellbimbót picit nyomd össze. Ha folyadék jön ki belőle, akkor figyeld meg annak a színét és állagát. Nagyon lényeges, hogy a kulcscsont körüli területet, illetve a hónaljat is tapogasd végig.

 

Vizsgálat fekvő helyzetben

Legjobb, ha fekvő helyzetben is önvizsgálatot tartasz. Egy kispárnát tegyél azon vállad alá, amelyik oldalt ellenőrzöd. Összezárt ujjakkal, felülről lefelé haladva simítsd végig a melled. A hónaljat körkörös mozdulatokkal tapogasd végig, alulról felfelé, a mell irányába. A legvégén a kulcscsont feletti rész következik

 

 

Úgy gondolom, hogy a témával nekünk is foglalkoznunk kell, mert ha egy közösséget építünk, együtt vagyunk, órát tartunk, gondoskodunk egymásról, akkor is, ha kilépsz a teremből. 😊

Több könyvet és cikket olvastam a témában és női jóga oktatói képzésen is időt szentelünk a női mellekre, ami nagyon remek és látom a jobbító szándékot és irányt.

 

Valahogy felnőtt fejjel mindig elgondolkozom azon, hogy miért úgy hívták fel anno valamire a figyelmünket, hogy „Úristen, milyen betegségeid lehetnek” , „ha így” , vagy „így teszel” „vagy így nem”. … minthogy megtanították volna azt, hogyan szeressük és fogadjuk el a testünket, ahogy van. Milyen prevenciós lépések vannak? Sorolhatnánk.

Beszélgettünk következményekről, de azt senki nem nevelte belénk, hogy heti vagy akár napi rendszerességgel, hogyan érjünk a melleinkhez, szeretettel, figyelemmel és ne úgy, hogy valami hibát, csomót keresnénk bennük félelemmel.

Lehet ez a félelem annak az alapja, hogy már későn veszünk észre magunkon az elváltozásokat, mert még nem akarjuk észrevenni, és nem tudjuk, hogy végezzünk önvizsgálatot.

 

Picit ebben szeretnék Neked segíteni, hogy ha nem is napi rendszerességgel, de alakíts ki egy kapcsolatod a melleiddel, foglalkozz velük. 😊

Tedd meg az első lépést és tedd fel magadban ezeket a kérdéseket:

- Miként gondolod a melleimre?

- Szeretem őket? Elégedett vagyok velük?

- Milyen a formájuk van?

- Milyen érzés megtapintani őket, hozzájuk érni?

Próbálgasd el ezt a lépést akár minden héten legalább egyszer. 😊 Hidd el változni fog majd, ha szeretettel fordulsz hozzájuk.

Ha igazán új dolgot szeretnétek kipróbálni, akkor szeretnék most megosztani veletek egy ingyenes videót, melyben egy mellmasszázson keresztük kapcsolódunk a melleinkhez:

 

Végezd olyan sűrűn, ahogy jól esik számodra!

 

Amivel még támogatni tudjátok magatokat az a:

- rendszeres szűrővizsgálatok

- sport, testmozgás

- kevesebb alkohol fogyasztás

- füstmentesebb élet

- megfelelő D vitamin bevitel, sőt több D vitamin bevitel

- alacsony szénhidrát tartalmú étrend

- kevesebb cukor

Elváltozás esetén mielőbb keressétek fel a megfelelő szakembert, hogy gyors segítségben részesüljetek!


A blogcikket írta: Barkóczy Barby

Comments


bottom of page