top of page

Reggeli rutin kialakítása

Ebben a posztban arról fogsz olvasni, hogy milyen apróságokkal tudsz egy reggeli rutint feldobni. Nem fogom megmondani mit KELL tenned reggel, csupán a személyes megéléseimről fogok írni pár szerintem hasznos lépést.

Vedd ki belőke azt, ami számodra hasznos lehet és be tudod illeszteni a reggeli rutinodba. Ne legyen túl zsúfolt, nem kell világot váltanod kora reggel:)

Pár hasznos információt egy jógaoktató képzésen tanultam, ahol az ajurvéda alapjaival ismerkedtünk meg.


  1. Közvetlenül ébredés utáni rutin

  • Még mielőtt kipattannál az ágyból, nyújtózz egyet, figyelj egy percre testedre, érzeteidre. Majd ezután fordulj valamelyik oldaladra és ülj fel. Miért jobb egy kicsit, ha nem kapásból pattansz ki? Ha bármilyen ponton érzel feszültséget, arra tudsz figyelni, később át tudod célirányosan mozgatni. Nem kap sokkot rögtön az izomzatod, lassan aktiválódnak a mozgató receptorok.

  • A reggeli víz fogyasztás szerintem egy alapkő a folyamatok tényleges beindításához a testben. DE előtte, ajánlott fogat mosni. Miért? Mert az éjszaka során leülepedett baktériumok a szájban, főként a nyelven, rögtön visszakerülnek a szervezetbe, ha iszol rá vizet. Előtte így érdemes eltávolítani ezeket. A nyelvkaparót sokan ajánlják, nekem az elektromos fogkefe teljességel bevált nyelvnél is.

  • Ha már a fürdőben vagy, egy kis arcápolási rutin: hideg, vagy langyos vízzel érdemes mosakodni, finoman áttörölni az arcot. Amik manapság nagyon divatosak és hasznosak is: gua sha és jáde roller! Nem csak divat, tényleg nagyon jól fiatalon tartja az arcbőrt és feszesít is. Érdemes arcolaj kíséretében használni őket. A pár perces reggeli arcmasszázs hatásai: élénkíti a vérkeringést, ezáltan fiatalít, segít a szem alatti táskák enyhítésében, illetve a ráncokon is finomít. Az arcélek sokkal kontúrosabbak lesznek, a toka rendszeres gua sha használat után látványosan csökken.


2. Felkelés után 45-50 percceli rutin

  • Érdemes egy kis mozgást beiktatni még reggeli előtt. Ez lehet jóga, mobility, nyújtás. A cél az, hogy az ízületeket azért átmozgassuk, adjunk egy kis lendületet az agy-izom kapcsolat beindításához.

  • Kiadós reggeli. Ez mindenkinek mást jelent, lehet gluténmentes, vegán, tejmentes.. Éppen kinek, mi a jó. A cél az, hogy ezzel az étkezéssel viszont adjunk energiát a testnek és az agynak is! Illetve ha lehet, ne kutyafuttában fogyasszuk, hanem nyugodt körülmények között.


Tudom, hogy nem könnyű egy stabil reggeli rutint kialakítani. Nem mindegyik nap optimális egy sémára. Viszont azzal, hogy némi képpen próbáljuk pl. a hétvégéket is hasonló képpen kezdeni, mint a hétköznapokat, a testünk nem lesz leterhelve annyira. A megszokott medrében tudja elkezdeni a napot, és így nagyobb valószínűséggel leszünk energikusabbak, kiegyensúlyozottabbak is.


Ha úgy érzed a reggeli rutinodba építenél egy 30 perces jógát vagy mobilityt, ONLINE formában most megteheted!


Érdeklődj itt: inverzyoga@gmail.com vagy a weboldal kapcsolat menüpontjában.


Jó reggeli rutint Mindenkinek!

Mona


Comments


bottom of page