top of page

Tartásjavítás Hammockkal I. rész - Teve póz

Updated: May 6, 2021

A Teve póz, vagy más néven Ustrászana a térdelő ászanák csoportjába tartozik. Kezdőknek is ajánlott, könnyen elsajátítható póz.

Ebben az ászanában a mellkas nyitott helyzetben van, vállak hátrafelé, lefelé vannak szorítva. A gerincoszlop nyújtása a főbb ízületi működés.

Az elülső nyakizmok hosszanti feszülésben vannak, a fejbiccentő izmot azonban nyújtani és lazítani kell.

Lejjebb haladva a deltaizom, kis - és nagy mellizom nyújtásban vannak. Innen lejjebb haladva az egyenes hasizom és a ferde hasizmok, valamint a borda közti izmok végeznek izommunkát. A belégzés során azonban a mellkasi régiónál a bordaközti izmok lazulnak, nyúlnak.

A farizmok, comb feszítő és hajlító izmai pedig végig azon dolgoznak, hogy stabilizálják a csípő hátrabillenését.

Mindez hogyan kapcsolódik a tartásjavításhoz?


A Teve póz tökéletes azon izmok megdolgoztatására, vagy éppen megnyújtására/lazítására, amelyek ülő életmódunk által módosult állapotban vannak. Segít nyújtani a gerincoszlopot, a nyak izmait erősíti, amelyek például a számítógép előtti üléstől elgyengültek, berövidültek. Vagy éppen a gyengébb CORE izomzat miatt instabilak. A mellkas nyitása és a farizmok megdolgoztatása szintén minden napos életünkben nyújt segítséget. Szervezetünk komplex, jól működéséhez elengedhetetlen, hogy minden területével foglalkozzunk.


Nézd meg a gyakorlat helyes kivitelezését instán:

Kövess facebook-on is, hogy az elsők között értesülj a hasonló tippekről!


Felhasznált irodalom: Leslie Kmainoff - Jóga anatómia


Kérdés merült fel Benned az olvasottakkal kapcsolatban? Szeretnél Te is tenni egészségedért?


Keress fel bátran: inverzyoga@gmail.com


bottom of page